Bidrag för laddboxar 2022
Den som vill installera laddboxar eller laddstationer kan få bidrag på upp till 50% av kostnaden för att göra detta. Satsningen är en del av statsbudgeten som riksdagen beslutat om och bidraget finns för flera målgrupper.
Den som vill installera laddboxar eller laddstationer kan få bidrag på upp till 50% av kostnaden för att göra detta. Satsningen är en del av statsbudgeten som riksdagen beslutat om och bidraget finns för flera målgrupper.
Från och med 1 januari 2021 gäller nya villkor. Bidraget till privatpersoner för att installera laddboxar är en skattereduktion som heter ”Grön teknik” och hanteras av Skatteverket. Hanteringen är enkel och liknar den som är för ROT & RUT-avdrag. Det innebär att du får avdraget direkt på fakturan från företaget som utför installationen.
Skattereduktionen ersätter det statliga bidrag som privatpersoner kunnat ansöka om i samband med installation av solceller, installation för lagring av egenproducerad elenergi och installation av laddstation till elfordon. Som mest kan du få 50 000kr per person och år. För att ge rätt till skattereduktion för grön teknik ska installationen vara både utförd och betalad tidigast 1 januari 2021.
För att få bidraget ”Grön teknik” för laddboxar (eller någon av ovanstående installationer) gäller att installationen enbart får avse den aktuella bostaden och måste vara gjord i ditt eller din förälders hushåll. Dessutom ska den avse ett av följande;
För att få rätt till skattereduktion enligt dessa villkor ska installationen vara både utförd och betalad tidigast 1 januari 2021. Nedan kan du läsa om de villkor som gäller installationer innan 2021.
För att få bidraget måste du anlita ett behörigt företag som uppfyller Skatteverkets krav. Företaget du anlitar måste vara godkänd för F-skatt innan ni ingår ett avtal eller innan du betalar fakturan för att företaget ska få rätt till utbetalning av bidraget från Skatteverket. Via länken ovan kan du komma till Skatteverkets tjänst ”Hämta företagsinformation” för att kontrollera att företaget är godkänd för F-skatt.
För att företaget ska få rätt till utbetalning behöver de följande uppgifter från dig:
I vissa fall kan du behöva köpehandlingar till fastigheten om den är nyköpt. Om installationen är gjord på en byggnad på ofri grund eller en kolonilott kan arrendeavtal, köpebevis och eventuellt försäkringsbrev behövas.
Mer information om bidraget och skattereduktionen finns på Skatteverkets sida om ”Grön teknik”
Om du som privatperson har installerat laddbox innan 31 december 2020 gäller följande villkor. Bidraget till laddstation för elfordon ges till privatpersoner som äger en fastighet eller innehar en fastighet med nyttjanderätt.
Laddstationen måste installeras på en fastighet som du som ansöker om bidraget äger eller har nyttjanderätt till. Om du bor i en fastighet som du inte äger behöver du bifoga intyg från fastighetsägaren om att du har tillåtelse att installera laddboxen på fastigheten. Det kan till exempel vara ett intyg från styrelsen i bostadsrättsföreningen.
Bidrag ges för hälften av kostnaderna för material inklusive laddbox och arbetskostnaden för att installera laddstationen. Det maximala bidraget som ges är 10 000 kronor per fastighet. Det är viktigt att spara alla kvitton eftersom de behövs när du ansöker om bidraget.
Förutsättningar
I filmen nedan förklarar Naturvårdsverket hur den gamla bidragsmodellen fungerar.
Ja! De flesta av våra laddboxar har ingen fast kabel och kan därmed ladda alla bilar vare sig det är TYP 1 eller TYP 2-uttag
Föreningen kan själv bestämma om man vill ta betalt för förbrukad el eller sätta en fast kostnad/månad och laddplats alternativt att föreningen vill att alla medlemmar ska dela på kostnaden. Kontakta oss för att ta reda på vilka laddboxar som passar era behov.
Föreningen själv beslutar vilket pris som ska gälla för medlemmarna som vill nyttja laddplatserna.
Ja! Ansökan för ekonmiskt stöd görs hos naturvårdsverket, något som givetvis hjälper till med. Bidraget ges som ett engångsbelopp på upp till 50% av priset dock på max 15000kr per laddpunkt.