Installation av laddbox i privata bostader

Installation av laddbox

När du beställer en laddbox från oss, ingår standardinstallationen i priset! På vår enkla produktsida är installationen förvald, men om du inte vill ha den kan du enkelt välja bort den i rullistan.

Vi rekommenderar att välja installation, inte bara för att du får 50% grönt bidrag, utan också för en trygg och proffsig installation av din laddbox. Dessutom får du 50% rabatt på alla tillbehör när du beställer.

Vi installerar över hela Sverige!

För mer information om priser eller beställning av tilläggstjänster kontakta support@laddexperten.se

Prislista för

Eventuella tillägg

När vi installerar din laddbox hemma hos dig kan det behövas extra komponenter eller arbete utöver standardinstallationen. Här nedanför ser du priset för olika tillägg. Alla tillägg inkluderar moms.

Alla priser för tillägg är inklusive moms och faktureras efter utförd installation. I kolumnern ovan ser du priset du betalar efter skatteavdraget. 

Prislista för

Eventuella tillägg

När vi installerar din laddbox hemma hos dig kan det behövas extra komponenter eller arbete utöver standardinstallationen. Här nedanför ser du priset för olika tillägg. Alla tillägg inkluderar moms.

 

Tillägg
Beskrivning
Pris efter bidrag

Alla priser för tillägg är inklusive moms och faktureras efter utförd installation. I kolumnern ovan ser du priset du betalar efter skatteavdraget. 

Alla priser för tillägg inkluderar moms och faktureras efter installationen. Priset som visas ovan är efter 50% skatteavdrag! 

Checklista

För dig som har beställt installation

Installation laddbox ikon Fyll i formulär med kompliterande frågor som skickas till dig. Du hittar formuläret även här!

Installation laddbox ikon Konrollera att du har fått alla produkter 2 dagar innan planerat installationstillfälle. 

Installation laddbox ikon Du måste vara på plats under installationstillfället så elektrikern kan uföra sitt arbete. 

Installation laddbox ikon Avbokning av installation måste göras senast 24 timmar innan planerat tid. 

Installation laddbox ikon OBS! Vid sen avbokning eller om elektrikern inte har möjlighet att göra sitt jobb när hen är på plats och behöver ombokas, debiterar vi 1500 kr inklusive moms.

Frågor och svar

Säkerhet är alltid viktigst! Jordfelsbrytaren är som en vakthund för ditt elsystem. Den känner av obalanser i strömmen och agerar snabbt för att förhindra risker som elchocker eller brand.

För din laddbox är det enkelt att se till att du har rätt skydd. Beroende på vilken laddbox du har valt kan det vara nödvändigt att lägga till en jordfelsbrytare.

  1. Laddbox med Inbyggd DC-övervakning (vanligast): kräver Jordfelsbrytare A.

  2. Laddbox med inbyggd DC-övervakning samt jordfelsbrytare B: behöver ingen extra jordfelsbrytare vid installationen – du är redan säker!

När vi installerar din laddbox ser vi till att du får exakt rätt typ av jordfelsbrytare. Så, tryggt och enkelt – precis som det ska vara!

Många svenska hem har minst 20A elkapacitet, oftast tillräckligt för att enkelt installera en 16A laddbox utan lastbalansering.

Om huvudsäkringen överbelastas och går, finns smarta laddare där du kan justera effekten. Sänk ampere-styrkan för att undvika överbelastning.

För de som vill maximera effekten är lastbalansering ett bra val. Dessutom slipper du oroa dig för överbelastning på huvudsäkringen.

Har du mindre än 20A elkapacitet kan det vara värt att överväga uppsäkring. Det innebär en högre abonnemangsavgift till ditt elnätsbolag, men ger dig mer effekt för dina laddbehov. Vi kan ta hand om uppsäkring av din elcentral om det behövs. 

Det går bra att gräva ner kabeln mellan elcentralen och laddboxen. För att förenkla och spara pengar, gräv en 60 cm djup kanal och lägg ett kabelrör. Kabelröret bör vara 50 mm i diameter och ha en dragtråd. De är alltid gula och finns att köpa på byggvaruhus.

  • Din huvudcentral finns oftast i fasadmätarskåpet på husets utsida. Där sitter mätaren och fastighetens huvudsäkring.
  • El matas från här till huset och fördelas via din undercentral (kallas även gruppcentral, proppskåp eller helt enkelt elcentral).
  • Personskyddsautomaten för laddboxen kan placeras i både huvudcentral och undercentral, bara den kommer efter fastighetens mätpunkt.
  • Vid laddboxinstallationen kommer du och installatören överens om bästa plats för utrustningen i just din fastighet.

Den vanligaste lösningen är att dra kabeln från din elcentral till laddboxen längs fasaden. Kabeln som är cirka 10–15 mm i diameter fästs med kabelklämmor. Den är oftast vit och kan målas i efterhand om du vill.

Bilen behöver inte vara där, men du bör vara hemma för att möta installatören. Efter avslutad installation testar installatören laddboxen.

Hur lång tid det tar att installera en laddbox beror på förutsättningarna och eventuella anpassningar eller tilläggsarbeten som skall göras. De flesta installationer är klara på 2 till 4 timmar. Efter det kan du börja ladda din elbil.

Laddboxen måste installeras direkt i fastighetens elcentral eller gruppcentral. Det måste göras av en behörig installatör och kan aldrig göras på ett trefasuttag. Det skulle inte vara en Mode 3-installation, vilket är ett krav.

Vill du veta mer?

Om du vill veta mer om installation av laddbox, ring oss på 079 3000 852

Du kan även kontakta oss på support@laddexperten.se